Menu Close

Werkbaar werk als werkgever (deel 2): Motiveer je mensen!

Vandaag zoomen we in op hoe je als werkgever door mensen te motiveren en hun GrOwth mindset te stimuleren, het werkgeluk kan verhogen en werkbaar werk kan ondersteunen.

Werk aan je bedrijfscultuur! Op naar een open cultuur die autonomie bevordert.

Er kan gewerkt worden aan een open, stimulerende en aangename bedrijfscultuur met goed leiderschap.

Klinkt mooi en wie zou dat nu niet willen? Wat is dat dan? Een plek waar mensen zich gewaardeerd voelen. Een organisatie waar autonomie en empowerment geen holle woorden zijn, maar een plaats waar mensen echt een eigen inbreng hebben en hun verantwoordelijkheid kunnen, mogen en durven opnemen. Een onderneming waar leren op de agenda staat en ‘falen’ toegestaan is op de weg naar innovatie en vernieuwing.

“Culture eats strategy for breakfast”

Peter Drucker

En autonomie: dat is iets wat je geeft als werkgever en de werknemer en de teams pakken dat vanzelf op toch? Nee dus … Autonomie en verantwoordelijkheid gaan hand in hand en zijn een leercurve voor iedereen. Nog te vaak zien we in bedrijven dat empowerment wordt verward met “Do It Yourself” management Ik laat alle vrijheid en nu heb ik een zelfsturend team, met mensen die het resultaat zullen bereiken dat ik voor ogen heb“.

In een empowerende leiderschapsstijl zal net meer tijd kruipen in het begin, maar op de langere termijn win je er mee, zowel op resultaats- als op menselijk vlak. Wat is het dan wel? Het is als leidinggevende samen met je teams een duidelijk kader schetsen waarbinnen mensen verantwoordelijkheid kunnen opnemen: “Wat is ons doel? Wat zijn de rollen en verantwoordelijkheden? Welke processen gaan we volgen? Welke teamafspraken zullen we maken?”

Daarom is het belangrijk dat je de wederzijdse verwachtingen gaat uitspreken: zowel binnen het team, als persoonlijk met de werknemers. Want zeg nu zelf: “Ik verwacht van jou dat je die bal pakt”… Weet je dan echt wat er van je verwacht wordt? En wederzijds: wat verwacht het team en de werknemer van de leidinggevende? In deze dialoog kan je scherper stellen hoe je met elkaar wil omgaan.

Tenslotte vergt autonomie ook coaching. Geen lijst van taken die tegen volgende week af moeten. Geen controle en checks. Maar wel frequente feedback over de verwachtingen, duidelijkheid over het te bereiken resultaat, coaching bij hoe de werknemer het kan aanpakken. Zo kan je mensen leren om verantwoordelijkheid op te nemen, te leren van hun fouten en te werken op hun sterktes

Investeer in teams en omgaan met diversiteit

Collegialiteit in het team en een goede band met leidinggevenden is van cruciaal belang. Goede relaties en connecties zijn dé belangrijkste bron van geluk, dat hebben ondertussen heel wat wetenschappelijke studies bewezen.

art of teaming grow for it workshop

Ga je er in jouw organisatie vanuit dat dit ‘vanzelf’ komt? Of investeer je in coaching en training om teams te leren omgaan met diversiteit en goed samen te werken? Teams kunnen leren om efficiënt en plezant samen te werken en ook als team een GrOwth mindset te hebben. Maar dit vergt inspanning, afspraken en geregelde pitstops.

Diversiteit echt als complementariteit gaan zien en gebruiken, is geen natuurlijke tendens die we hebben. We gaan eerder weg van diversiteit. Toch kunnen de resultaten zoveel beter zijn als we complementair kunnen zijn. Daarvoor moeten mensen zichzelf en elkaar beter leren kennen en de verschillen leren appreciëren. Dit vergt tijd om hierbij stil te staan als team en een feedbackcultuur om elkaar complimenten te durven geven en elkaar aan te durven spreken om samen te groeien.

Investeer in de groei en opleiding van je mensen en omarm verandering

Zoals elke plant water en zon nodig heeft, hebben ook mensen een zorgende omgeving nodig om te kunnen bloeien en groeien. Investeer als organisatie in de  opleiding, begeleiding en groei van je mensen. Hierdoor zullen ze zich ook zekerder voelen om nieuwe uitdagingen te durven aangaan.

“Confidence is the public face of competence.

– Ron Suskind
veerkracht grow for it programma

Bovendien kan je medewerkers ondersteunen om hun persoonlijke belastbaarheid en veerkracht te verhogen. Denk aan initiatieven rond gezondheid, sport en voeding. Maar vergeet ook niet om medewerkers te ondersteunen in het verhogen van hun emotionele veerkracht.

Wat ook belangrijk is, is dat je als organisatie naar de toekomst kijkt en verandering als een opportuniteit ziet. Zo kan je blijven innoveren en evolueren en kan je een lerende organisatie worden. Zet groeien en ontwikkelen centraal en stimuleer de GrOwth mindset van je mensen. Ondersteun je medewerkers in change management en leer hen hoe ook zij verandering als iets positiefs kunnen ervaren.

Als je in je bedrijf een cultuur kan creëren waar mensen zich gemotiveerd en veilig voelen, graag en goed met andere omgaan, de kwaliteit van hun werk goed is, ze de ruimte krijgen om te groeien en ze een goede werk-leven balans hebben, dan heb je alvast een goede potgrond gemaakt voor werkgeluk en werkbaar werk.

Klaar om aan de slag te gaan met je teams? Bekijk dan zeker onze GrOw Teambuilding: een combinatie van fun, inzicht, teamleren en feedback. Of zet in op diversiteit via ons programma rond Insights Discovery waarbij we de persoonlijkheden binnen uw team in kaart brengen.

Inzicht krijgen in welke skills nodig zijn om van teaming een werkwoord te maken? Schrijf je dan snel in voor “The art of teaming” bij VOKA op 21/11/2019.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *