Wat gaat er door jouw hoofd wanneer je hoort dat een collega, vriend of familielid aankondigt dat hij ‘coach’ gaat worden? Alweer iemand die het in zijn hoofd haalt om de wereld & anderen te ‘redden’?
Welke skills, opleiding, competentie heeft hij/zij eigenlijk om een goede coach te kunnen zijn?
Kan iedereen die ‘graag met mensen werkt’ dan ‘zo maar’ coachen?
Tja… zeer terechte vragen, want ook wij hebben het moeilijk met de wildgroei aan coaches. Het lijkt alsof er heel wat mensen interesse hebben om anderen te helpen en dan na een ‘cursus coaching’ met een diploma op zak hun kwaliteit staven.
Coaching is een leermethodiek om mensen tot resultaten te brengen. Iemand die jouw leerproces centraal zet en met de nodige kennis & expertise een krachtige leeromgeving kan ontwerpen. Hiervoor heb je kennis en ervaring nodig enerzijds en een aantal specifieke pedagogisch/didactische competenties anderzijds.
Jij overweegt om te kiezen voor een coach? Goed…. Bij GrOw for it zijn we ervan overtuigd dat goede coaches jou als persoon, een team of een business écht kunnen laten floreren. Maar voor je kiest, zoek dan even uit hoe de organisatie naar coaching kijkt en hoe zij kwalitatieve coaching definiëren. Net zoals bij elke succesvolle relatie begint het met een ‘goede match’.
Ga voor een match met de coach en met de visie op leren & ontwikkelen, want anders loert teleurstelling om de hoek…
Wat onze visie is op kwalitatieve coaching lees je hier!
1. COACHING IS NIET VOOR IEDEREEN
Een coach kan niemand helpen die niet geholpen WIL worden. Dit betekent dat we – ondanks het feit dat we hierdoor soms geld laten liggen – soms ‘nee’ zeggen voor bepaalde opdrachten. We proberen in eerste instantie een duidelijk zicht te krijgen op de mate waarin iemand zelf aan de slag wil gaan met zijn/haar uitdaging. Als iemand bijvoorbeeld een leiderschapscoachingtraject wil opstarten en tijdens de intake vermeldt dat het ‘moet van mijn baas, anders verlies ik mijn job’. Wel, dan is er veel kans dat we vriendelijk bedanken voor de opdracht.
Effectieve coaching is PULL en niet PUSH. De personen waarmee we aan de slag gaan moeten zelf vragen voor hulp. Coaching kan onmogelijk opgelegd worden. Een GrOw coach gaat dus eerst samen met jou bekijken in welke mate de PULL aanwezig is! Als die er niet voldoende is… dan beginnen onze coaches er niet aan.
2. EEN COACHING DIPLOMA IS GEEN GARANTIE VOOR KWALITEIT
Heb jij er al eens over nagedacht wie de ‘gecertificeerde’ certificeert? Wij wel… Een muzikant die business coach wil worden? Een kapster die loopbaanbegeleidster wil worden na het volgen van een ‘opleiding’? Wij hebben onze bedenkingen…
Zou jij uit een vliegtuig springen met iemand die een opleiding parachutespringen gedaan heeft maar nog nooit zelf uit een vliegtuig gesprongen heeft? Wij niet en al zeker niet wanneer ons leven ervan af zou hangen. Kies een coach die geweest is waar jij wil gaan. Wil jij een business coaching om je retail bedrijfje te boosten? Neem een coach die ervaring heeft in de business, iemand die zelf ook in de ‘modder’ geploeterd heeft. Wil jij je leiderschapsskills onder de loep nemen, kies dan een coach die zelf een team heeft aangestuurd. Is dat bij jouw coach niet het geval, dan is het misschien tijd om een andere keuze te maken…
Wat het niet makkelijker maakt is dat er heel wat geld te verdienen is aan het opleiden van coaches. Want iemand die coach wil worden is blijkbaar makkelijk bereid om opleidingen te volgen die zakken vol geld kosten. En je komt altijd naar huis met een certificaat of diploma (want dat moet wel als je zo veel geld betaald hebt….).
Maar begrijp ons niet verkeerd. We willen niet zeggen dat coaches niet gevormd en opgeleid kunnen worden. Er zijn zeer degelijke trajecten voor coaches waar cruciale kennis & vaardigheden ontwikkeld kunnen worden. Wat eigen is aan een goede coach is net die leerhonger. Ze willen groeien en bloeien en zichzelf constant blijven uitdagen. Vraag dus zeker naar die ‘learning mindset’. Waar haalt jouw coach zijn kennis, expertise en inspiratie?
3. COACHING IS NIET VOOR ALTIJD
Soms duurt een coaching relatie langer dan sommige huwelijken. Dat is volgens ons geen coaching maar afhankelijkheid.
Een goede coach werkt samen met jou aan een concreet en realiseerbaar plan. Hij of zij stelt als doel om zichzelf ‘misbaar’ te maken. Hij/zij bouwt samen met jou een straffe leeromgeving om jouw groei rond een aantal op voorhand te bepalen competenties te accelereren in een bepaalde tijdsspanne. Lukt het niet na 1 jaar, dan is het misschien tijd om een andere coach te zoeken. Coaching is ook geen therapie. Een coach kan jouw persoonlijke groei uiteraard boosten maar reikt je vooral tools en methodieken aan om je eigen groeiproces te gaan sturen.
4. JOUW COACH IS NIET JOUW BESTE VRIEND
Een goede coach moet direct kunnen zijn en durven te confronteren. Hij/zij moet een kritisch klankbord kunnen zijn en dingen aanstippen die misschien voor jou onzichtbaar zijn. Jouw ‘blind spots’ in beeld brengen, want daar ligt groeipotentieel. Een coach is er om jou te laten groeien, niet om samen te gaan shoppen. En ja… groei is niet altijd comfortabel en dus soms pijnlijk. Maar een coach is ook geen beul. Een goede balans tussen zorg en confrontatie is volgens ons belangrijk.
Maar verwacht geen fluwelen handschoenen van onze GrOw coaches, ze zetten groei & leren centraal.
5. EEN GOEDE COACH ZET LEREN CENTRAAL EN LEERT JE SYSTEMISCH KIJKEN
Dat betekent dat coaches jou gaan stimuleren om je eigen leerproces in handen te nemen. Ownership over je eigen groeiproces… Een coach is in die zin niemand die het niet ‘voor jou’ gaat ‘oplossen’. Als je verwacht dat iemand jou ‘de oplossing’ gaat bieden voor een probleem of uitdaging kies je beter voor een expert of consultant. Onze GrOw coaches masseren jouw GrOwth Mindset!
Om goed te kunnen leren is het belangrijk dat je kan kijken naar jouw omgeving. Alles is met elkaar verbonden en in interactie. GrOw coaches kijken niet enkel naar jou als persoon maar zoomen in op het systeem waar je deel van uit maakt. Ze brengen percepties in kaart van jou over jezelf en je omgeving. Ze leggen mindset bloot en belemmerende gedachten.
Een goede coach doet je nadenken over de context en omgeving waar je deel van uitmaakt en leggen dynamieken bloot gerelateerd aan je coaching vraag.
Bij coaching gaat het volgens ons dus vooral om de juiste match. Moet de coach dan ‘hetzelfde’ zijn als jijzelf? Zeker niet… Een coach kan misschien zelfs best niet te hard op jou lijken. Dat vergroot de kans op een ander perspectief en nieuwe inzichten. Dat is immers wat een goede coach jou kan brengen. Iemand zonder belangen die jou helpt om de dingen eens van een andere kant te bekijken en vanuit talent en kracht te gaan groeien en bloeien. Iemand die misschien andere dingen ziet, groeikansen in kaart brengt en jouw GrOwth mindset activeert om keuzes te maken en de kansen die plots zichtbaar worden ook echt met 2 handen te pakken.
Let’s GrOw for it!
Wij gebruiken cookies om jouw gebruikservaring op onze website te verbeteren. Vind je dit goed? Ga dan verder en/of klik op de blauwe knop. Ok