Inge Pauwels
GrOw coach

Waarschijnlijk voel jij het ook… De afgelopen weken waren zwaar.
En misschien heb je het al vaker gehoord, het advies om ‘positief te blijven’ en zelfs te genieten van de mooie dingen die deze corona crisis ons brengen.

Dan denk je misschien “Makkelijk gezegd….Maar hoe doe ik dat dan concreet? Doordat we met zijn allen op een verplichte retraite zijn, worden we ‘gedwongen’ om terug naar de basis – de essentie –  te gaan. In moeilijke tijden hebben we als mens de reflex om dingen die niks opleveren en veel tijd en energie kosten als eerste te gaan schrappen. En we zijn zo geprogrammeerd dat het dan vaak om dingen gaat die het minste geld in het laatje brengen. Want een economische – monetaire – benadering, dat is hoe we geleerd hebben naar ‘winst’ te kijken.

Maar wat als geld plots minder relevant wordt? Zie jij dan hoe deze crisis eigenlijk dezelfde uitnodiging schept? 

Nu – in een wereld waarin ‘geld verdienen’ plots op de achtergrond raakt  – krijg je de uitnodiging om tot je essentiële kern te komen. De uitnodiging om op te staan voor je zielenmissie en écht voor die dingen te gaan die je belangrijk vindt. De uitnodiging om te kiezen voor wat er echt toe doet.
Velen onder ons krijgen de tijd om zich af te vragen of we ‘op de goede weg’ zijn. De tijd om kritisch te kijken naar waar je energie in steekt, welke personen, gedragspatronen maar ook je professionele bezigheden. Juist nu is het antwoord betekenisvol. Wat was dat ook alweer met “Time  is money?” Als dat zo is, leven sommigen van ons nu in de grootste rijkdom.

De zoekende, bewuste mens –  het is een steeds grotere groep aan het worden. En wat vind ik dat schitterend! Een veranderende tijd… En die verandering kan je angst aanjagen of je kan het omarmen – meegaan met de flow. Waarvoor kies jij?

Mijn schoonzus stelde me een paar dagen geleden de vraag “Wat haal jij uit de corona crisis, Inge?” Ze vertelde me dat ze nu meer op haar voeding lette, vaker ging wandelen en gemerkt had dat ze meer in de natuur wou zijn. Dat dit haar rust gaf en tegelijk een energie-boost.
“Hoe is dat voor jou?” vroeg ze me.

Voor mij is deze corona tijd een uitgelezen kans om écht stil te staan en te reflecteren. De situatie dwingt me om te gaan luisteren naar mijn hart en een scherper zicht te krijgen op die dingen die ik echt belangrijk vind.

En wat spookt er dan zoals door mijn hoofd? 

Ik heb een job waar ik mijn ervaring met communicatie en coaching kan combineren met mijn passie voor dieren en hun gedrag. En dat op de meest ruime manier; van voeding tot omgevingsfactoren, van kennis tot zelfzorg. En wat besef ik het nog meer vandaag – dat maakt me enorm gelukkig. Het geeft me energie, elke dag opnieuw

Maar ik zie nu ook dat er ook energievreters zijn en zaken die ik anders wil aanpakken. Een betere work-life balance bijvoorbeeld. Niet zomaar uren achter de PC zitten maar ook eens tijd nemen om van de tuin en het bos te genieten. Want er zal altijd wel een ‘to do lijst’ zijn. Ik besef des te meer dat zelfzorg belangrijk is om die dagelijkse to do lijstjes aan te kunnen. Niet alleen zelfzorg, ook meer tijd met mijn partner, vrienden en mijn gezin met al de dieren . Want ook dat geeft mij energie! En die energie is broodnodig om ervoor te zorgen dat ik stressvolle situaties aankan.

Hoe zit het met jou? Zit je ‘on track’? Leef jij volgens je basis en kernwaarden? Super! Ga zo door en verdiep. Krijg nog meer zicht op je drijfveren, energiegevers en kernkwaliteiten. 

Voel je dat je ‘off track’ bent? Dan is het tijd om te veranderen. En het is nu hét moment om die (moeilijke) beslissing te nemen. Zie je de situatie als een crisis of een kans? Dat beslis je zelf.

Maar hoe krijg ik die inzichten? Hoe weet ik wat ik moet veranderen? No rush please!
Probeer zoveel mogelijk rust te nemen, werk aan je gezondheid en je zal zien dat de inzichten vanzelf komen. Misschien heb je wel tijd om te experimenteren met meditatie? Rust, tijd om te lezen, te genieten van het zonnetje, de natuur en met jezelf in een echt gesprek te gaan. Zo kom je dichter bij je persoonlijke missie vanuit je basis en je kernkwaliteiten.  Leer weer te voelen wat je echt motiveert en drijft. Want weer echt leren voelen, dat is voor velen van ons een uitdaging, we zijn er massaal van afgesneden.

In een tijd waarin het leven lastig is krijg je de mogelijkheid om echt contact te maken met jezelf. Wanneer we ‘zoveel mogelijk geld verdienen’ noodgedwongen moeten loslaten komt er ruimte om na te denken over wat jij in de wereld wil zetten. Naar je essentie. Naar wat echt betekenis heeft voor jou. Om zo die liefdevolle verbinding met jezelf, anderen en de wereld te versterken.

Ik wil je vooral uitnodigen om niet mee te gaan in de angst en de negativiteit. Laat je niet beinvloeden door elke nieuwsbericht te volgen en je angst te voeden. Gebruik deze tijd om de keuze te maken om meer vanuit je essentie te gaan leven en werken. Ga nu de uitdaging aan om jezelf te herontdekken en te gaan staan voor wie je echt bent!

Ik wens je hiervoor alle moed en succes toe!
Liefs, Inge